miercuri, 27 august 2008

A ajuns omul cu adevarat pe luna ?


Omenirea se afla in fata unei noi provocari. Americanii vor sa puna din nou piciorul pe Luna. De data asta, definitiv.
Efortul colonizarii Lunii a fost descris de catre oficialii NASA drept o misiune fara precedent, initiata in scopul de a afla mai multe despre spatiul cosmic, parte a planului pe termen mult mai lung de a trimite oameni pe Marte. Si, poate, si pe alte corpuri ceresti.




A fost Apollo 11 un fals?


Imediat dupa performanta echipajului care a aselenizat in 1969, au aparut speculatiile vizand veridicitatea acestui lucru. Principalele argumente pe care le invoca cei care nu cred in realitatea primului pas al omului pe Luna fac inca subiectul unor ample controverse. Iata cateva dintre aceste motive de polemica:

- Pe Luna, neexistand atmosfera, stelele ar fi trebuit sa se vada perfect in pozele facute de Aldrin, dar, totusi, nu se vad;

- Umbre neparalele si astronauti care par sa stea sub un reflector, ca si cum ar fi fost filmati, desi Soarele este singura sursa de lumina;

- Steagul infipt in solul lunar flutura, desi pe Luna nu exista atmosfera;

- Modulul lunar ar fi trebuit sa spulbere tot praful la aselenizare, dar acest lucru nu s-a intamplat, urmele ramanand intacte;
- Pozele “perfecte” pe care astronautii n-ar fi avut cum sa le faca in conditiile de pe Luna.




Etapele misiunii Apollo 11

In 1969, Neil Armstrong, membru al echipajului de pe Apollo 11, pasea pe Luna. Iata principalele momente ale acestui zbor istoric, raportate la ora Romaniei:

- 16 iulie 1969, ora 16.32 - Apollo 11 este lansat din Florida, avand ca obiectiv “executarea unei debarcari cu oameni pe Luna si inapoiere”. Echipajul este format din Neil Armstrong, Michael Collins si Edwin E. “Buzz” Aldrin (foto mic, de la stanga la dreapta).

- 19 iulie 1969, ora 6.11 - Apollo depaseste echigravisfera, punctul de la care forta de atractie a Lunii incepe sa intreaca forta de atractie a Pamantului; ora 20.22 - Nava spatiala se inscrie pe orbita lunara.

- 21 iulie 1969, ora 5.56 - Armstrong atinge solul lunar; ora 6.48 - Presedintele Nixon vorbeste cu Armstrong si Aldrin din Casa Alba, la o departare de 402.330 kilometri; 20.54 - Decolarea de pe suprafata selenara, dupa 21 de ore, 36 de minute si 21 de secunde petrecute de Armstrong si Aldrin pe Luna.
- 24 iulie 1969, ora 19.50 - Apollo 11 amerizeaza in Oceanul Pacific, la 1460 kilometri sud-vest de Hawaii. Intreaga misiune a durat 195 de ore (8 zile, 18 minute si 35 de secunde).

Niciun comentariu: